A tet fknt Knban, Indiban, Sr Lankn, Tajvanon, Japnban, Neplban, Ausztrliban s Kenyban termesztik. (A teakereskedelemben Sr Lanka s Tajvan rgi neve, Ceylon s Formosa hasznlatos.)
A tea ngy f fajtjt azok feldolgozsa alapjn csoportostjuk. A Camellia sinensis egy rkzld cserje, melynek levelei – ha leszedsk utn nem kerlnek gyorsan megszrtsra – hamarosan hervadni s oxidldni kezdenek. Ez a folyamat emlkeztet az rpa erjedsre, amennyiben a kemnyt talakul cukrokk; a levelek folyamatosan barnulni kezdenek, ahogy a klorofill lebomlik s tanninok keletkeznek. A feldolgozs kvetkez lpse az oxidcis folyamat meglltsa egy elre meghatrozott ponton gy, hogy hevtssel eltvoltjk a levelekbl a nedvessget. A fermentci kifejezst hasznltk ezen folyamatra (valsznleg a borkedvelk kezdemnyezsre), s ez a kifejezs megmaradt annak ellenre, hogy valdi fermentci nem trtnik.
A tet hagyomnyosan ngy f csoporba soroljuk aszerint, hogy a fermentcis folyamat hogyan zajlott le:
- Fehr tea: fiatal levelek, melyek nem oxidldtak.
- Zld tea: minimlis oxidci.
- Kukicsa vagy Tli tea: gallyak s rgi levelek, melyeket a tli teacserjrl szednek, s tz fltt szrtjk. Npszer egszsges ital Japnban s a makrobiotikus dita szerint.
- Oolong (烏龍茶): az oxidcit a folyamat kzepn lltottk meg.
- Fekete tea: jelents mrtk oxidci.
- Pu-er (普洱茶): A fekete tek egy klnleges csoportja. Mg a legtbb teafajtt a ksztsnek vben fogyasztjk, addig a Pu-er tbb, mint 50 ves is lehet. Ezalatt az id alatt kialakul egy ers, jellegzetes z, melyet a leveleken (vagy teakockkon, ha prselve van) kialakul penszrteg okoz. A tet gyakran nagyon hossz ideig ztatjk (a tibetiek pldul egsz jjel). A Pu-ert Knban gygyt erejnek tartjk.
- Szokatlan vltozatok: Ltezik jnhny ritkn fellelhet teafajta (gyakran a hagyomnyos knai gygytssal kapcsolatosan), melyek nem illeszkednek a fenti csoportostsba.
- Csung csa (虫茶): sz szerint „fregtea”: ez a fzet a teacserje magjaibl kszl a levelek helyett. A knai gygyts a forr nyri hsg bajainak enyhtsre, valamint az influenza tneteinek kezelsre hasznlja.
(forrs: wikipedia.hu) |